ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Wallace Bishop Seeks Planning Approval To Jazz Up Headquarters

Screen-Shot-2017-05-31-at-2

Wallace Bishop with the help of developers has submitted a development application to Brisbane City Council to redevelop and revitalise their Teneriffe Headquarters.

Designed by Cottee Parker Architects, the development application comprises new retail and café/restaurant (food and drink) tenancies fronting Commercial Road, which effectively ‘sleeve’ the existing Wallace Bishop building at the rear.

Specifically, Wallace Bishop’s ‘Material Change of Use for Centre Activities’ permit application includes two retail tenancies and three food tenancies for the Teneriffe site, all of which have direct frontage to Commercial Road.

The proposal said the retail tenancies would provide 180m2 and 100m2 of retail floor space, and the food tenancies provide 77m2 , 66m2 and 113m2 of floor space.

“Each food tenancy has been designed to accommodate outdoor dining, both on-site, and on the Commercial Road footpath (subject to the necessary licences), which will further assist in the activation of Commercial Road in this locality,” the proposal said.

The proposal also incorporates an architectural metal feature screen to be located on the Commercial Road / Doggett Street corner.

“The screen provides a striking design component that anchors the corner of the site, whist ensuring visual permeability at the street level.”

Wallace Bishop have also requested deep planting on the site in order to bring in a sense of greenery to the revitalisation with the help of large, sub-tropical tree species.

“The very urbane nature of the site, coupled with the creation of a highly active street frontage and deep sub-tropical planting, will result in an outcome that is consistent with good urban design objectives for an inner city, commercial, and highly pedestrian-trafficked location,” the proposal said.

In order to accommodate for the changes to the site, Wallace Bishop has included additional proactive alterations including a reconfigured driveway, servicing and car parking area to more efficiently service the site and the current Wallace Bishop Headquarters.

The development would also require new pathways removal of the northern-most vehicle cross-over to Commercial Road, provision of dedicated PWD bays and servicing area, and improved landscaping outcomes, which the proposal said would lead to a more pedestrian-considerate environment.

ADVERTISEMENT
TOP STORIES
CONTRIBUTE TO THE CONVERSATION
Show Comments
advertise with us
The Urban Developer is Australia’s largest, most engaged and fastest growing community of property developers and urban development professionals. Connect your business with business and reach out to our partnerships team today.
Article originally posted at: https://https://theurbandeveloper.com/articles/wallace-bishop-planning-approval-headquarters